សារធាតុគីមីលើចំណីអាហារ៖ ម្សៅស


សព្វថ្ងៃនេះសារធាតុគីមីជាច្រើនត្រូវបានគេប្រើប្រាស់លើចំណីអាហារ ដើម្បីធ្វើអោយអាហារអាចរក្សាទុកបានយូរ និងមើលឃើញថានៅល្អឬនៅស្រស់។ សារធាតុគីមីខ្លះអាចប្រើបានក្នុងកំរិតកំណត់ណាមួយ ដើម្បីរក្សានូវគុណភាពអាហារ ប៉ុន្តែសារធាតុខ្លះ មិនអាចប្រើប្រាស់បានទាល់តែសោះជាមួយនឹងចំណីអាហារ ពីព្រោះវាអាចបណ្ដាលអោយប៉ះពាល់យ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរដល់សុខភាពមនុស្ស។

សារធាតុ Sodium Hydrosulfite(Na2S2O4) ដែលគេស្គាល់ជាទូទៅថា ម្សៅសឬថ្នាំស អាចបណ្ដាលអោយមានគ្រោះថ្នាក់ចំពោះសុខភាព។ អ្នកលក់ចំណីអាហារប្រើប្រាស់ម្សៅសនេះ ក្នុងគោលបំណងអោយទំនិញរបស់ខ្លួនមើលទៅឃើញសស្អាតនៅស្រស់គួរអោយចង់បរិភោគ។ពួកគេប្រើប្រាស់តាមការប្រាប់តគ្នាដោយមិនបានយល់ពីផលប៉ះពាល់របស់វា។ម្សៅសអាចបណ្ដាលអោយ អ្នកបរិភោគមានអាការៈដង្ហក់ សម្ពាធឈាមធ្លាក់ចុះ ធីងធោង ចុកពោះ ក្អួត រាគ។ ចំពោះមនុស្សដែលងាយនឹងប្រតិកម្ម ឬអ្នកកើតជំងឺហឺត វាអាចបណ្ដាលអោយស្ទះសន្លប់អាចឈានទៅដល់ស្លាប់បាន។ អ្នកលក់ដែលប្រើប្រាស់និងប៉ះពាល់ផ្ទាល់នៅនឹងអាហារមានដាក់ថ្នាំសនេះក៏អាចមានអាការៈដូចគ្នាដែរ។

ម្សៅសនេះត្រូវបានគេប្រើ(យ៉ាងទូលំទូលាយ គ្មានការត្រួតពិនិត្យ) ទៅលើ ទំពាំងជ្រក់ ផ្លែត្នោតខ្ចី ត្រយ៉ូងចេកហាន់រួច ដើមចេកហាន់ស្រាប់ ស្លឹកគ្រៃហាន់ ខ្ញីហាន់ សណ្ដែកបណ្ដុះ ស្កត្នោត និងជូតពីក្រៅផ្លែដូងដែលសកសំបកស្អាត។

តើយើងអាចជៀសវាងសារធាតុនេះបានយ៉ាងដូចម្ដេច?

គួរប្រើស្លឹកគ្រៃ ត្រយ៉ូងចេក ខ្ញី ដើមចេក ដែលហាន់ដោយខ្លួនឯងផ្ទាល់។ ជ្រើសទិញតែសណ្ដែកបណ្ដុះ ស្កត្នោត ផ្លែត្នោត ផ្លែដូង ទំពាំងជ្រក់ ដែលមានពណ៌មិនសពេក។ កាលណាយើងទាំងអស់គ្នារួមគ្នាឈប់ទិញចំណីអាហារដែលប្រើម្សៅសបាន នោះអ្នកលក់ពិតជាឈប់ដាក់មិនខាន ព្រោះដាក់អោយឃើញមានសោភ័ណភាពបានប្រយោជន៍អ្វី បើគ្មានគេទិញផង(បើចាំមានខាងកាំកុងត្រូល ឬសុខាភិបាល ឬក៏កសិកម្ម អភិវឌ្ឍន៍ជនបទ។ល។និង។ល។ មកគិតពីសុខភាពយើងមិនដឹងជា ត្រូវចាំដល់ពេលណាទេsic!)៕

About ម៉ាក់ស្រីតូចបីនាក់

ខ្ញុំជាភរិយាម្នាក់និងជាម្ដាយដ៏មាន មោទនភាពនៃកូនស្រីបីនាក់
This entry was posted in សុខភាព and tagged , . Bookmark the permalink.

18 Responses to សារធាតុគីមីលើចំណីអាហារ៖ ម្សៅស

  1. មេរៀន bio Chimie រៀនអត់ចេះទេ​!

    ចូលចិត្ត

  2. អរគុណណាស់អ្នកគ្រូពេទ្យដែលបានណែនាំអ្នកភូមិយើង ខ្ញុំជឿថាអ្នកភូមិពិតជាការពារបានខ្លះពីសារធាតុគីមីម្សៅស និងជួយផ្សព្វផ្សាយតៗគ្នាទៅទៀត!
    ចុះអា sic ចុងក្រោយគេហ្នឹងមានន័យថាឈឺក៏អី? 😀

    ចូលចិត្ត

  3. vsthea ថា:

    ប៉ុន្មានថ្ងៃនេះដើរកាត់ផ្ទះអ្នកភូមិ​យើងបានត្រឹមតែអើត​ៗ ប៉ុណ្ណោះ ព្រោះចូលខាមាន់ផ្ទះ​គេអត់កើត ។​ ជួយប្រាប់ផងជីវី តើម្សៅសនោះប្រើ​ដាក់លើបន្លែ ផ្លែឈើហើយ តើវាអាចរក្សាបន្លែ ផ្លែឈើទាំងនោះ​បាន​ប៉ុន្មានថ្ងៃដែរ ? អ្នកលក់ពិតជាទៅមុន(ស្លាប់)ជាមិនខានព្រោះប៉ះវារាល់ថ្ងៃ ?

    ចូលចិត្ត

    • ម្សៅសនេះដាក់លើចំណីអាហារ ដើម្បីអោយសនិងមើលទៅមានសោភ័ណភាពតែប៉ុណ្ណោះបង មិនបានជួយរក្សាអោយទុកបានយូរទេ។ ខ្ញុំដឹងត្រឹមផលប៉ះពាល់ភ្លាមៗប៉ុណ្ណោះទេ ឯបញ្ហាប៉ះពាល់សុខភាពយូរអង្វែង មិនបានដឹងដែរថាការបរិភោគចំណីអាហារមានដាក់ម្សៅសនេះ​យូរៗទៅអាចអោយកើតជំងឺអ្វីខ្ឡះទេ។ អ្នកខ្លះនិយាយថាបើវាប៉ះពាល់សុខភាពមែន ចឹងអ្នកហូបមិនស្លាប់អស់ហើយទេឫ? វាមិនស្លាប់ភ្លាមៗមែនតែបន្តិចម្ដងៗ ទៅណាវា ចឹងបានឥឡូវមានអ្នកឈឺជំងឺប្លែកៗ… ជំងឺមហារីក ដុំគីស្ដ ដំបៅក្រពះ ពោះវៀនអីជាដើម ខ្លះអាយុទើបសែហាទេ តែឈឺទុរន់ទុរាមិនបាច់ថ្លែង….

      ចូលចិត្ត

  4. khmerling ថា:

    ចឹងទិញរបស់គេហាន់ស្រាប់ជាប្រការគួរចៀសវាង ។
    ខ្ញុំនៅចាប់អារម្មណ៍នឹងនំខ្លះ ដែលធម្មតាស្រមោចនាំគ្នាចោមរោមឆីមុនយើង តែនំខ្លះស្រមោចខ្ពើមសឹងមិន​មានវារចូលជិតផង ។ គីមីប្រភេទហ្នឹងប៉ះពាល់សុខភាពដែរទេទាន ?
    អរគុណចំពោះការណែនាំរបស់អ្នកគ្រូពេទ្យ ។

    ចូលចិត្ត

    • ចាស ជាការល្អគួរកុំខ្ជិល នាំគ្នាឈប់ទិញរបស់ហាន់ស្រាប់ ហើយធ្វើខ្លួនឯងវិញល្អជាង។ រឿងស្រមោចមិនរោមនំ ខ្ញុំមិនដែលធ្លាប់ដឹងដែរ។ តែមានរឿងមួយដែលខ្ញុំដឹងច្បាស់ ខ្ញុំមានបងប្អូនម្នាក់នៅឯស្រុក គាត់ធ្លាប់ទៅជួយស៊ីឈ្នួលធ្វើប្រហុកអោយគេ គាត់ថា ពេលគេត្រាំអោយត្រីប្រហុកហើមហើយ មានរុយរោមអែរ គេយកថ្នាំបាញ់មូស មកបាញ់ឈីតៗៗៗ រួចហើយទើបគេជាន់ត្រីហើមនោះ!!!?! ឳមនុស្សហើយ ចង់ចំណេញលក់ដាច់ថាប្រហុកគ្មានរុយរោម លែងគិតពីសុខភាពមនុស្សដូចគ្នាហើយ?!!!!

      ចូលចិត្ត

  5. Pingback: រៀនបណ្ដុះសណ្ដែកដោយខ្លួនឯង | ភរិយានិងម្ដាយម្នាក់

ឆ្លើយ​តប

Fill in your details below or click an icon to log in:

ឡូហ្កូ WordPress.com

អ្នក​កំពុង​បញ្ចេញ​មតិ​ដោយ​ប្រើ​គណនី WordPress.com របស់​អ្នក​។ Log Out /  ផ្លាស់ប្តូរ )

រូប Twitter

អ្នក​កំពុង​បញ្ចេញ​មតិ​ដោយ​ប្រើ​គណនី Twitter របស់​អ្នក​។ Log Out /  ផ្លាស់ប្តូរ )

រូបថត Facebook

អ្នក​កំពុង​បញ្ចេញ​មតិ​ដោយ​ប្រើ​គណនី Facebook របស់​អ្នក​។ Log Out /  ផ្លាស់ប្តូរ )

កំពុង​ភ្ជាប់​ទៅ​កាន់ %s